Германия на пето място по инвестиции у нас за последните 10 години

Много германски компании са изнесли част от своето производство в България

florence


За 2016 износът ни за Германия е в размер на 3,214 млрд. евро, което е ръст от над 11%. Това стана ясно по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и главния управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев.

„През последните години има устойчив интерес от страна на германския бизнес към България, както и ръст на износа ни към Германия. Трябва да използваме тези предпоставки за привличане на по-големи инвестиции в страната ни“, подчерта Манолев.

Д-р Митко Василев допълни, че редица германски компании са изнесли част от своето производство в България и това също допринася за устойчивия ръст на износа. Това дава отражение и на националната икономика, защото тези компании започват да работят с български доставчици и подизпълнители.

Манолев информира, че предстои изпращането на трети съветник по икономическите въпроси в Германия с основната задача за привличане на повече германски инвестиции. Към момента българската държава има двама търговско-икономически представители, които са ситуирани в Берлин и Мюнхен. Все още няма представител в освободеното място във Франкфурт на Майн, но в момента се анализира дали нов експерт да бъде изпратен там или в някоя от другите големи федерални провинции с основна задача – активизиране на контактите на регионално ниво, стана ясно по време на срещата.

Редица компании от Германия откриха предимствата на нашата страна и ние трябва да надграждаме тези позиции както на ниво бизнес, така и на политическо, бе посочено по време на срещата.

По данни на БНБ за последните 10 години Германия заема 5-о място по преки чуждестранни инвестиции с общ размер от над 2,959 млрд. евро. „Надграждане на тези резултати е основен приоритет и много ще разчитаме на партньорството на Германо-Българската индустриално-търговска камара, която през годините е доказала своята ефективност“, посочи заместник-министърът.

Д-р Василев предложи да бъде организирано посещение в Свободна държава Бавария през есента на тази година като първа стъпка за реализиране и на реципрочно такова от баварска страна.

Източник:

1. „Новина от economy.bg”

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors