България има потенциал да се превърне в Силициевата долина не само на Балканите, но и на Европа

Един от най-успешните българи в Силициевата долина – Богомил Балкански, вицепрезидент в Google, пред Economy.bg

Богомил Балански е един от най-успешните българи в Силициевата долина. От края на 2015 той е вицепрезидент в Google, след като технологичният гигант придобива стартъпа bebop, където Балкански заема ключова позиция. Преди това българинът изгражда забележителна кариера във VMware, където достига до позицията на старши вицепрезидент. Работил е и в софтуерната компания Siebel Systems, както и в стартиращата компания CrossWeave. Има бакалавърска степен по математика от университета Cornell и магистърска степен по бизнес администрация от Stanford. Балкански е у нас по покана на Българския център за предприемачество, който организира редица събития в страната с гости ментори от Силициевата долина.

Economy.bg се свърза с Балкански, за да ни разкаже повече за пътя си до Силициевата долина, как се пробива там и за потенциала на България за развитие на предприемаческата среда.

Богомил, колко дълъг беше пътят Ви от Стара Загора до Силициевата долина? Кои бяха основните препъни камъни по него?
Когато бях в 7-ми клас в Стара Загора, реших да кандидатствам в Националната гимназия за древни езици и култури в София. Преместването от Стара Загора в София на 14-годишна възраст беше може една от най-трудните крачки, които съм предприемал през живота си. Но затова пък в Класическата гимназия получих най-невероятното образование, за което човек можеше да мечтае. След това като реших да кандидатствам в университети в Америка, преместването от София в САЩ беше по-лесно, защото вече имах опита от напускането на дома, близките и приятелите и ориентирането в нова среда. Това, което направи следването ми в САЩ възможно, е фактът, че получих пълна стипендия от университета Cornell, където завърших математика. Дори и в университета изобщо не си бях представял, че мога да работя в технологичната индустрия, и честно казано, не бях чувал за Силициевата долина. Затова трябваше да чакам още пет години, след като бях завършил Cornell, и да отида в университета Stanford, който е епицентърът на Силициевата долина. Оказах се в Stanford от 1998 до 2000 – върхът на интернет вълната. И явно не можах да устоя на магнитното привличане на Силициевата долина.

florence


Често Ви определят като най-успелия българин в Силициевата долина. Кои са най-важните качества, за да пробие човек там?
Ха-ха, не знам дали съм най-успелият българин в Силициевата долина, но сигурно съм един от най-старите. Може би най-важните качества, за да пробие човек не само в Силициевата долина, а и навсякъде, са трудолюбие и упорство. Трудолюбието, защото успехът не се постига лесно и даже зад такива начинания, които изглеждат сякаш са станали успешни за един ден, обикновено стоят много години упорит труд; упорство, защото иновативните идеи обикновено не се възприемат много бързо и ако човек има иновативна идея, трябва много да вярва в себе си и да е готов неуморно да убеждава други хора, че от идеята може да излезе чудесно начинание.

Работили сте в голeми глобални компании, но сте били и част от стартъпи. Кои са най-големите предимства и недостатъци на работата в единия и в другия случай?
В големите компании има развита инфраструктура и процеси, известна марка, което позволява да се въвеждат нови продукти на пазара бързо и мащабно. Но в замяна на това във всички големи компании в един момент се стига до известна доза бюрокрация и закостенялост. Най-голямото предизвикателство за големите компании е именно това – да се борят със склерозирането на корпоративната култура.
В малките компании няма инфраструктура, няма процеси, никой не е чувал за тебе, което означава, че трябва да запряташ ръкави и да се осланяш само на собствените си способности. В малките компании се изисква много повече изобретателност. И много често освен да вършиш пряката си работа, трябва да се занимаваш с какво ли не: търсил съм офис, занимавал съм се със счетоводството и т.н. Но затова пък няма по-удовлетворяващо чувство от това да градиш нов продукт и нова компания.

Сега сте част от Google. За какво отговаряте там?
В Google продължавам мисията на bebop – малката компания, където работех и която беше купена от Google в края на 2015. Ние все още не сме обявили публично с какво точно се занимава beboр.

Има ли България потенциал да се превърне в Силициевата долина на Балканите?
Според мен има много голям потенциал България да се превърне в Силициева долина не само на Балканите, но и на Европа. Екосистемата от технологични фирми тук се развива много бързо и през последните няколко години виждам все повече и повече млади хора, които се ориентират към технологичната индустрия. Те мечтаят не просто да се служители в някоя голяма компания, а да стартират собствен бизнес. Освен това вече се развиват другите необходими предпоставки на екосистемата, като наличието на стартов капитал в лицето на фондове за рискови инвестиции, като LAUNCHub и Eleven. Вече имаме опитни хора, които са доказали своя успех в технологичната индустрия и които в момента са големи радетели за „Софийската долина“.

Какъв съвет бихте дали на стартъпите у нас – да се развиват тук или да търсят успех навън?
За стартъпите в България няма друг реалистичен път, освен да търсят клиенти и продажби извън България. Българският пазар е малък, така че за да расте една фирма, тя трябва сравнително рано да стъпи на международните пазари.

Какво отличава успешните предприемачи?
Самоувереност, упорство и лично обаяние.

Вашата рецепта за успех?
В предприемачеството няма учебник, няма и рецепта. Всяка ситуация, всяка фирма е строго индивидуална. Човек винаги трябва да се учи от опита на други, но в същото време трябва много дълбоко да се замисля за това, дали примерите и опитът на други са приложими. И най-важно е човек да не се страхува да бъде пръв – да прави неща, които никой друг не е правил преди това.

Източник:

1. „Новина от Economy.bg”

Recent news

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Нов завод за ски в област Пловдив

„Амер спортс“, който прави брандове като Atomic и Salomon, инвестира във втори завод, с което ще разшири допълнително пазарното си присъствие. Към момента „Амер спортс“

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors