Безработицата в България спадна до рекордно ниво

Според данни на Евростат нивото на безработица е най-ниско поне от 2000 г. насам
Безработицата в България достигна рекордно ниско ниво през юни на месечна база – 4,8%, сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани във вторник.
Това е най-ниското равнище на безработица у нас поне от януари 2000 г. насам, откакто стартират данните на Евростат за България.
На годишна база се вижда сериозно понижение, като през юни 2017 г. безработицата е била на ниво от 6,2%, или с 1,4 пр.п. по-висока. Безработните у нас през шестия месец на годината са били общо 160 хил. души, или с цели 49 хил. по-малко в сравнение с юни 2017 г. и с 5 хил. по-малко на месечна база.
Нивото на младежка безработица в страната също продължава да се понижава, достигайки 10,9%. За сравнение, това е само с 0,2 пр.п. по-малко от данните за май тази година, но с 3,3 пр.п. под стойността за същия период на миналата година. Общо 16 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през шестия месец на годината.
Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през юни на месечна база на ниво от 6,9%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,6% през юни 2017 г., което е разлика от 0,7 пр.п. Това е най-ниското ниво на безработица от май 2008 г. Безработните в региона през шестия месец на годината са били общо 17,105 млн. души.
Що се отнася до еврозоната, безработицата там също остава без промяна през юни спрямо май 2018 г. на равнище от 8,3%. На годишна база и тук се вижда по-сериозно намаление – от 0,7 пр.п. Така равнището на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от декември 2008 г. Безработните в региона през юни са били 13,57 млн. души.
Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през юни 2018 г. са били отчетени в Чехия (2,4%) и Германия (3,4%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (20,2% за април 2018 г.) и Испания (15,2%).
На годишна база нивото на безработица през шестия месец на годината е спаднало във всички страни членки. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 11,0% до 8,2%), Португалия (от 9,1% до 6,7%) и Хърватска (от 11,1% до 9,2%).

Източник: https://www.investor.bg/evropa/334/a/bezraboticata-v-bylgariia-spadna-do-rekordno-nivo-265657/

Recent news

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в региона на Пловдив след срещите, реализирани на форума на БАИ в Истанбул

Очаквам до края на годината да обявим поне две нови инвестиции в нашия регион вследствие на срещите, които проведохме на Международния бизнес форум, организиран от

Read More »

Стефан Стоянов представя Пловдив на Международен бизнес и инвестиционен форум в Истанбул

Пловдив като инвестиционна дестинация ще бъде представена от зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в рамките на двудневен бизнес форум, който се провежда

Read More »

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors