АИБЕСТ с доклад за развитието на аутсорсинга в Югоизточна Европа

АИБЕСТ с доклад за развитието на аутсорсинга в Югоизточна Европа

Пловдив е посочен като една от най-бурно развиващите се дестинации в сектора на изнесените услуги в Югоизточна Европа, което е предпоставка за бързото му превръщане и във водещ център сред градовете, които нямат статут на столица.

Като втора аутсорсинг дестинация в България, градът има сериозен потенциал за развитие, което се затвърждава и от постоянните инвестиции в сектора и навлизането на все повече нови и нови компании. По данни на АИБЕСТ към 2022, тук се намират 41 главни офиси на компании и 59 вторични такива. За сравнение, данните за предишната година са били 39 и 51 респективно, 34 и 40 ( за 2020), и 32 и 39 за 2019-та. Според доклада на АИБЕСТ в Пловдив и Варна работят над 10 000 специалисти в сферата, като по данни на Община Пловдив – заетите само в града под тепетата са над 7000.

Инвеститорското присъствие в ЮИЕ е представено от 62 държави, като най-много има от Холандия, Германия, САЩ и Обединеното кралство, които притежават  43% от всички компании с чуждестранна собственост. Подобна е и картината в Пловдив, където едни от най-големите ИТ и аутсорсинг компании са именно американски, холандски, немски, английски, но се наблюдава и благоприятна старт ъп култура, изразена в силно приръствие на местни фирми.

Друг акцент, представен в доклада, е именно ръста в генерираните общи оперативни приходи (на ниво ЮИЕ), които за 2020г. за 10,7 милиарда евро, което е ръст от 4,9% на годишна база. Интересен фактор се оказва и значителната преднина, която има ИТО сектора пред този на бизнес услугите (BPO). През 2020г. компаниите в ИТО сегмента в ЮИЕ са 1182, а BPO малко над 830, което е показателно за значителния пул от ИТ таланти, който се предлага в региона. Логично, годишният оборт в ITO също е по-голям от този на BPO, 5,7 млрд. евро, докато BPO регистрира оперативни приходи от 5,0 млрд. евро. ITO също нарасна с по-бърз темп от 6,8% през годината, докато BPO се увеличи с 2,9% през 2020 г.

Повече за аутсорсинг индустрията може да прочетете в доклада на АИБЕСТ тук: Доклад за развитието на аутсорсинг сектора в ЮИЕ

Recent news

Производството на електрически велосипеди в Пловдив продължава да расте

За 2022 г. от България са изнесени общо 834 хил. конвенционални и електрически велосипеда. Капитал съобщиха, че основаната през 2016 г. в Германия Technibike е решила да прехвърли производството на

Read More

Търсене

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors