Начало Новини Изложение на hi-tech стоки и бизнес форум за побратимяването между Шънджън и Пловдив

Изложение на hi-tech стоки и бизнес форум за побратимяването между Шънджън и Пловдив

Shenzhen-Snimka-Wikipedia-400x300На 24 март 2014 г. кметът на Шънджън г-н Су Цин и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев откриха „Седмица на Шънджън – Произведено в Шънджън“ в Новотел Пловдив. Изложението продължи до 26 март  в конгресния център на хотела. Всеки желаещ може да разгледа изложените таблети, смарт телефони, смарт плейъри, фотоапарати, камери.

Изложението представя лицето на Китай по света чрез високотехнологичните стоки, създадени в китайския мегаполис.

„Произведено в Шънджън“ се проведе паралелно с Българо-Китайския бизнес форум на 24 март в конферентна зала „Пловдив“ в Новотел Пловдив.

Организатори на престижното събитие са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайският съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/.

Китайският посланик в България Н. Пр. Уей Дзинхуа откри форума. Кметовете на Пловдив и Шънджън подписаха споразумението за побратимяване между двата града. Проведоха се двустранни бизнес срещи. Подробна информация за тях може да намерите в сайта на Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие  www.bg-china-partners.com и сайта на Община Пловдив www.plovdiv.bg.

Форумът „Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014“ срещна над 50 от най-успелите китайски бизнесмени – собственици и генерални директори на компании, световни лидери в своя бранш, с представители на български фирми. В града под тепетата дойде ръководният състав на автомобилостроителя „BYD“, класиран на първо място сред 100-те най-силни компании в света в научно-технологичната сфера от американското списание Business Week. Отличниците сред частния китайски бизнес China Construction Bank, производителите на електроника „Хуауей“ и ZTE също са тук.

По време на форума представителите на бизнеса научиха повече за възможностите за инвестиране в „Тракия икономическа зона“, обединяваща 6-те индустриални зони в района на Пловдив.

Шънджън в цифри:

 • Площ: 1,991.64 кв.км.
 • Постоянни жители: 10,547,400
 • БВП: над 200 млрд. USD
 • БВП на глава на населението: около 19,500 USD
 • Един от Топ 10 градове в Азия според Fortune 2011/2012
 • Класиран на 2-ро място в класацията за Най-конкурентоспособните градове в света на The Economist за 2012
 • 2-ро място с класацията на Forbes за Най-добър град за Бизнес в Китай за 2011
 • 8 от 100-те най-богати личности в Китай от класацията на Forbes “Forbes China Rich List” са от Шънджън
 • Инвестиции в развойна дейност като процент от БВП: 3.81%
 • Над 2000 високотехнологични компании, както и 189 от фирмите във Fortune 500 са ситуирани в града, включително IBM, Walmart, Microsoft и др.
 • Шънджън заема четвърто място в Китай по общия размер на икономическото производство.