Начало Новини Висок инвестиционен интерес към Тракия икономическа зона

Висок инвестиционен интерес към Тракия икономическа зона

Ковид ситуацията създаде добри условия за развитие на определен тип индустрии в България. Тези индустрии разширяват своите производства и промяната по отношение на скъсяване на пътя на доставките, помогна да бъдат взети решения от компаниите да се позиционират в Тракия икономическа зона, защото по този начин те са по-близо до инвеститорите, за които работят. Това сподели инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона в ефира на предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

макском

По думите на инж. Панчев, това се случва, въпреки забавянето на взимането на решения заради кризата. Сред знаковите нови инвестиции в последно време е сътрудничеството между Макском и KTM, произвежданите от Milara електрически камиони, a перспективата за откриване на завод за батерии за електрически превозни средства, вече е много по-реална.

Аржентина гледа към Тракия икономическа зона и проявява интерес да изгради петия си логистичен хъб в България, като останалите четири са в Китай, САЩ, Дубай, Нидерландия. По думите на госта това се случва благодарение на доброто сътрудничество на икономическата зона с аржентинския посланик през годините.

“Направихме обмен на информация между български и аржентински компании. Видя се явния интерес. Българските компании дори бяха по-активната страна и България показа, че има потенциала да използва също един такъв хъб, ако той бъде изграден, за да се разпространяват български стоки и продукти чрез такъв проект в Аржентина и не само.” 

Компаниите, които проявяват интерес, са производствени. Например в сферата на медицинското оборудване и електромобилността.

“Виждате, че Пловдив започва да се оформя вече като един от центровете на Европа за производство на електрически велосипеди, на малки електрически камиони. Това виждаме като възможност за реализация на такива продукти в Аржентина.” 

Логистиката също е отрасъл, който се развива доста усилено в Тракия икономическа зона.

“Тук са едни от най-големите превозвачи в България. Не само тук, ние стоим много добре на картата на Европа в областта на автомобилните превози. Виждаме, че тези компании инвестират във въглеродна неутралност. Железопътният транспорт започва също да се използва за превози.” 

Тракия икономическа зона има и още по-амбициозни планове за въглеродна неутралност. Предвижда се през 2025 г. 45% от енергията, използвана в зоната, да е от възобновяеми източници, през 2030 г. 60%,  а пълна неутралност да се постигне през 2040 г. Мисли се и в посока по-интелигентно използване на водните ресурси. Това привлича инвеститори не само от ЕС, посочва Панчев. Той дава пример с турска компания, която вярва, че ще избере точно Тракия икономическа зона, именно заради възможността продукцията им след това да излиза „със щемпела“ на въглеродната неутралност. Турция е определено една от страните извън ЕС, от които има интерес и от зоната ще представят на изложение в Истанбул проекта си за въглеродно неутрални индустриални паркове.

„Желанието на компаниите да използват зелена енергия ме убеждава, че сме на правилен път.“

Източник: Bloomberg TV
Снимка: ТИЗ

Възможност за български МСП да участват в…
Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) организира участието в… прочети повече

Висок инвестиционен интерес към Тракия икономическа зона
Ковид ситуацията създаде добри условия за развитие на определен тип индустрии в България.… прочети повече

Инвестиционният интерес към Пловдив остава висок
Основният двигател на инвестициите след началото на пандемията са вече установилите се в… прочети повече

Високотехнологична компания с намерение за голяма инвестиция…
Водеща индийска високотехнологична компания изрази инвестиционен интерес за изграждане на център за съхранение на… прочети повече

Wizz Air пуска полети от Пловдив до…
Wizz Air открива три изцяло нови маршрута от Пловдив, съобщиха от компанията. Новината… прочети повече