Начало Новини Американската Intuitive – най-новият Клас „А“ инвеститор в регион Пловдив

Американската Intuitive – най-новият Клас „А“ инвеститор в регион Пловдив

Компанията производител на хирургическите роботи „Да Винчи“ инвестира над 80млн. лв. за изграждането на модерна производствена база в гр. Първомай

Високотехнологичната компания за производство на техника за роботизирана хирургия “Интуитив” ще изгради своя база в гр. Първомай, за да увеличи производствения капацитет на 3D ендоскопи, внедрени в системата „Да Винчи“ (Da Vinci). Компанията ще започне производствени дейности със създаването на 100 нови работни места, като плановете предвиждат увеличаване до 300 в следващите няколко години.

Да Винчи са роботизирани системи за минимално инвазивна асистирана хирургия. Те се използват навсякъде по света, като с тях са извършени повече от 10 милиона оперативни процедури. Успоредно с успехите от приложението на „Да Винчи“ нараства и търсенето на роботизирани технологии в медицината по целия свят, което е част от причините за разширяването на компанията. Харалд Хайгис – вицепрезидент “Производствени операции Европа, Близкия изток и Африка” сподели, че една от целите на инвестицията е да се увеличи производствената мощност на компанията, за да бъдат посрещнати нуждите на увеличаващият се брой клиенти. Към момента 3D ендоскопите се произвеждат само в Германия.

szpital-na-klinach-da-vinciЗвено „Бизнес развитие“ към Община Пловдив вече повече от месец работи заедно с представителите на Интуитив и им помага със запознаването с местната бизнес екосистема. Като част от дейността си, екипът отделя персонално внимание на всеки потенциален инвеститор в града и региона – от първоначални икономически проучвания, до намиране на подходяща локация, свързване с потенциални партньори в местната екосистема, изграждане на партньорства с образователни институции и подкрепа при наемането на персонал. Успоредно с това екипът таргетира и така наречените „cold leads” – подходящи за профила на региона компании, които са с по-скоро неизразен инвеститорски интерес, с цел да представи възможностите за развитие, които Пловдив предлага.

Присъствието на подобен инвеститор в областта е още едно доказателство за благоприятния бизнес климат, и затвърждава позицията на Пловдив като една от най-предпочитаните инвестиционни дестинации за индустриалния сектор в Югоизточна Европа. Секторите на мехатроника и машинопроизводство променят бързо индустриалния профил на региона и Тракия икономическа зона, като основна част от него. През последните години много компании навлязоха в региона, а други разшириха производствата си

Инвестицията на Интуитив в Първомай е особено важна заради включването на България в производствения цикъл на уникалния робот „Да Винчи“ заяви зам.-кмета на Пловдив Стефан Стоянов.