Начало Земя и пазар на имоти

Земя и пазар на имоти

Пазар на бизнес имоти

Пазарът на офис площи в Пловдив се разширява значително през 2007-2012, като много нови офис проекти бяха започнати през този период. В момента има ново предлагане на модерни офис площи, които могат да бъдат модифицирани, за да отговарят на специфичните изисквания на всеки бизнес. Има офиси разположени както в центъра на града, така и в индустриалните зони. Въпреки забележимото подобрение на качеството, закупуването на бизнес площи в Пловдив остава на много достъпни цени. Налице е възможност на избор от качествени офис имоти за продан, с офертни цени от €700-€900 на кв. м.

Налична е земя за промишлени цели за продан както в самия град, така и в индустриалните зони на региона. Като цяло, цените на индустриална земя в региона варират от €19 до €50, в зависимост от местоположението на земята и нейните характеристики. Цените на индустриална земя варират от €30 до €50 на кв. м. в гр. Пловдив и от €19 до €25 на кв. м. в индустриалните зони Марица, Раковски и Куклен.

Цените за индустриални и офис площи в Пловдив са относително ниски в сравнение както с тези в други големи български градове, така и с тези в други страни в Централна и Източна Европа.

Цени на бизнес имоти в Пловдив:

евро/м2организирани промишлени зониград Пловдив
цена на индустриална земя25-40100-150
цена на офис-700 - 1200

Наеми на бизнес имоти в Пловдив:
евро/м2/месецорганизирани промишлени зониград Пловдив
наем на склад3.752.5-4
наем на офис (клас А)-7-8.5

Източник: Агенции за имоти

Наем на офис и индустриални съоражения

Наемът за офис площи струва средно €2 до €8 на кв. м. за първокласни бизнес имоти в момента достъпни в Пловдив. Налице е също така значително предлагане на непървокласни офис площи, които могат да бъдат наемани за €2 до €3 на кв. м. на месец. Взимането под наем на офис в Пловдив е средно с 30% по-евтино от наемането на подобни офис площи в столицата София. Наемането на офис в Пловдив е по-достъпно в сравнение с много други места в Централна и Източна Европа. Наемите на първокласните офиси в Пловдив са 2-3 пъти по-ниски в сравнение с наемите за най-висок клас офис площи в Прага (Чехия), Будапеща (Унгария) и Букурещ (Румъния).
наеми

Наемането на складово помещение струва средно €3.75 на месец на кв. м. в индустриалните зони Марица и Раковски. Наемите на складове в града варират между €2.5 и €4 на месец за кв. м. Наемите на индустриални площи в Пловдив са поне с 25% по-ниски от наеми на подобни имоти в столицата София.

warehouses

Наемането на склад в Пловдив струва по-малко в сравнение с други места в Централна и Източна Европа. Наемите на индустриални площи в Пловдив са с 10% по-ниски от наемите в Букурещ (Румъния) и Варшава (Полша) и с 22% по-ниски от наемите в Белград (Сърбия), Будапеща (Унгария) и Прага (Чехия). Сравнително ниските цени за наеми на индустриални площи и ниските експлоатационни разходи съвкупно позволяват на базираните в Пловдив компании да постигнат конкурентноспособност по отношение на разходите, която трудно може да бъде достигната от предприятия, извършващи дейност в други региони в Централна и Източна Европа.

Строителна дейност

Пловдив е един от най – динамичните региони в България с най- високата концентрация на нови не жилищни строителни обекти в страната. Не жилищното строителство включва следните сгради – промишлени ,логистични , търговски обекти , офис помещения, хотели и ресторанти . Делът на Пловдив в общо не жилищно строителство в България леко намаля през 2010 г и 2011г , но се покачи отново през 2012г.

Пловдив представлява 17 % от всички разрешителни за нежилищно строителство в цяла България през 2014 г.

Въпреки че само 9 % от общото население в страната живее в Пловдивска област .Специално по – високата концентрация на не жилищни строителни проекти в областта се дължи главно на текущото промишлено развитие на в региона , изграждайки един по конкурентен и развит Пловдив в бизнес услугите и производството.

Разрешения за строеж за около 3,6 милиона кв. м. на индустриални площи, търговски площи и хотели са били отпуснати в периода между 2007 г. и 2014 г. в Област Пловдив.

floorange

Налична земя за развитие на бизнес

хектари

Има близо 3300 хектара земя за бизнес развитие в регион Пловдив. Сегашните градски устройствени планове на Пловдив и съседните общини увеличиха значително наличието на индустриална земя, което ще стимулира активността на бизнеса в региона. Около 745 хектара (или 22% от земята) се намира в организирани индустриални зони, близо 1400 хектара в град Пловдив и 1200 хектара в съседни общини. Градските устройствени планове на общините Пловдив и Марица предвиждат развитието на смесени многофункционални индустриални зони и модерни индустриални площи, с които се постига правилният баланс между индустриален растеж и устойчиво развитие.