Начало Новини Изграждаме завод за високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“

Изграждаме завод за високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“

Първата копка на завода е направена вече в Пловдив

Спогодба за стратегически инвестиции за изграждане на завод за производство на високотехнологични продукти за самолети „Еърбъс“. подписаха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът на „Еърбъс Хеликоптерс“ Серж Дюран.

Първата копка на завода е направена вече в Пловдив. През първите три години ще бъде осигурена заетост на до 300 души като е възможно в следващите осем години тази бройка да нарасне на до 800 души. Освен това френската компания „Еърбъс Хеликоптерс“ ще предостави един хеликоптер „Дофин“ за ползване от Военноморските сили.

Спогодба, с която се урежда спор, предмет на арбитражно дело за неуредени отношения между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“ по договор от 2005 за доставка на хеликоптери „Кугар“ и „Пантер“. „С подписването на тази Спогодба издигаме нашето сътрудничество на едно ново, по-високо ниво“, каза министър Каракачанов. Той благодари на екипите от българска и френска страна за успешните усилия да бъде постигнато споразумение за окончателното уреждане на отношенията между Министерството на отбраната и „Еърбъс Хеликоптерс“.

Източник: http://www.economy.bg/business/view/31824/Izgrazhdame-zavod-za-visokotehnologichni-produkti-za-samoleti-Eyrbys%E2%80%9C